Glaucoom: de dief in de nacht

    Glaucoom is een chronische oogaandoening die vaak onopgemerkt begint. Het gaat om een sluipende ziekte, want je zicht gaat langzaamaan achteruit. Daarom wordt glaucoom ook wel eens ‘de dief in de nacht’ genoemd en is het wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van blindheid.

    Symptomen en gevolgen

    Bij glaucoom stijgt de druk binnenin de oogbol. Dit komt omdat het evenwicht tussen de aanmaak en afvoer van oog  verstoord is. Door deze verhoogde oogdruk raken de zenuwvezeltjes van de oogzenuw beschadigd en vallen er delen van het gezichtsveld uit. Je kan het vergelijken met een scherm waarvan steeds meer pixels stukgaan.

    De symptomen van glaucoom variëren en vallen aanvankelijk niet heel erg op. Soms mis je een trede op de trap, of heb je moeite om in het donker te zien. Maar je zal pas echt merken dat er iets aan de hand is als je tunnelvisie krijgt en grote delen van het zicht wegevallen.

    Hoe erg de schade is, hangt af van hoe hoog de druk in het oog is en hoe lang dit al duurt. Ook heeft iedereen een andere tolerantie voor deze verhoogde oogdruk. Om ernstige schade te voorkomen is een snelle opsporing de boodschap!

    Glaucoom opsporen en behandelen

    Glaucoom komt vrij vaak voor. Zo krijgt 3 op de 100 mensen boven de 40 jaar te maken met deze oogziekte. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans verder toe. Ongeveer een derde van de gevallen is erfelijk. Als glaucoom in je familie voorkomt, heb je een verhoogd risico om het zelf te krijgen. Verder worden ook bepaalde ziektes zoals diabetes, roken, en een te hoge of lage bloeddruk gelinkt aan glaucoom.

    De behandeling van glaucoom begint meestal met oogdruppels die de druk in het oog verlagen. Daarnaast kan een laserbehandeling helpen om de afvoer van oogvocht  te verbeteren. Soms is een glaucoomoperatie nodig om een nieuw afvoerkanaaltje te creëren, waardoor het vocht makkelijker kan wegvloeien. In ernstige gevallen kan een implantaat worden geplaatst om de druk permanent te verlagen.

    Voorkomen is beter dan genezen. Glaucoomschade is namelijk onomkeerbaar. Laat daarom vanaf je veertigste regelmatig je oogdruk controleren door een oogarts. Een snelle, pijnloze check kan veel problemen voorkomen.

    Wil jij nog meer te weten komen over oogzorg? Download dan hier onze gratis oogzorggids voor meer info en handige tips!

    Foto header: © Dieter Telemans