Investeren in ontwikkelingssamenwerking: een noodzaak voor wereldwijde gezondheid

    Als we ontwikkelingssamenwerking en gezondheidszorgsystemen over de hele wereld versterken en werken aan een toekomst waarin sociale rechtvaardigheid en internationale solidariteit de boventoon voeren, investeren we ook in de fundamenten van onze eigen gezondheid. 

    Wij, negen Belgische NGO’s die actief zijn in de internationale volksgezondheid, willen de aandacht van de beleidsmakers vestigen op het cruciale belang van ontwikkelingssamenwerking en de noodzaak om de Belgische bijdrage op dit vlak te handhaven. 

    Complexe wereldwijde gezondheidsuitdagingen, zoals pandemieën, infectieziekten, geboorteafwijkingen en antimicrobiële resistentie, onderstrepen het belang van versterking van de gezondheidssystemen door internationale samenwerking. De Covid-19 pandemie heeft duidelijk gemaakt dat we onze aanpak moeten aanpassen om doeltreffend te reageren op nieuwe bedreigingen. 

    Gezondheidszorgstelsels versterken voor een gezamenlijke toekomst 

    België, internationaal erkend om zijn expertise in volksgezondheid, speelt een sleutelrol in de ondersteuning van strategische partnerschappen over de hele wereld. Onze ngo’s en hun partners bieden structurele steun aan gezondheidszorgsystemen in landen in het Globale Zuiden, promoten een universele gezondheidsdekking en garanderen het fundamentele recht op gezondheid. Initiatieven zoals het Be-Cause Health platform en lokale fora zoals de HUB santé in DR Congo illustreren het belang van samenwerking tussen een georganiseerd maatschappelijk middenveld, lokale autoriteiten en gezondheidsprofessionals. 

    Internationale solidariteit en wereldwijde impact 

    Internationale solidariteit maakt het mogelijk om kennis, data en zorgprotocollen te delen en zo capaciteit op te bouwen en beter voorbereid te zijn op gezondheidscrises. De goedkeuring van de Global Health Strategy van de EU onderstreept de noodzaak om onze inspanningen te bundelen rond drie prioriteiten: verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen gedurende hun hele leven, versterken van gezondheidssystemen en bevorderen van universele gezondheidsdekkingen voorkomen en bestrijden van gezondheidsbedreigingen, door middel van een geïntegreerde aanpak. 

    De strategische rol van België 

    Tijdens haar voorzitterschap van de EU heeft België het partnerschap tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie gepromoot, met een aanpak die gebaseerd is op de mensenrechten. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking behouden of verhogen is essentieel om de duurzaamheid van deze acties te garanderen en te voldoen aan de belofte van België om tegen 2030 0,7% van zijn BNI te besteden aan officiële ontwikkelingssamenwerking. 

    Een oproep tot actie 

    We roepen de Belgische regering op om te blijven investeren in ontwikkelingssamenwerking, niet alleen om de wereldwijde toegang tot gezondheidszorg te verbeteren, maar ook om de basis te leggen voor een rechtvaardigere en duurzamere wereld. Door middenveldorganisaties, lokale instellingen en internationale initiatieven te steunen, versterkt België zijn leidende rol in de wereldgezondheid en zijn vermogen om de gezondheidsuitdagingen van morgen aan te gaan. 

    Contactpersoon

    • NL: Elies Van Belle, Memisa, +32 471 490 574